Osmanlı Saray Mutfağı'nın temsilcisi asırlık lezzet çınarı Hacı Abdullah Lokantası Zorlu Center da açıldı

Hacı Abdullah Lokantası


Bir ahçı kızı olduğum için çocukluğumdan bu yana eski osmanlı mutfağına merakım büyüktür.Rahmetli babam meslek hayatı boyunca mutfak kültürünü ve dünya mutfağının yanında osmanlı mutfağınıda çok iyi bilirdi.Erken yaşta kaybettiğim için her ne kadar şuan ki bilincimle onun eşsiz bilgilerinden ve tecrübesinden faydalanamasamda ondan bana hatıra kalan çok değerli bilgiler ve onun  kaynağı olan çok eski bir yemek kitabı arşivimde.
Günümüzde popiler olan dizi ve filmler le gündeme gelen Osmanlı Saray yaşantısı ve mutfağı geniş bir mutfak kültürüne sahip olduğu aşikar.
Damak kültürümüzde 700 yıl egemenliğini sürdürmüş olan Osmanlı Devletinin geniş mutfak kültüründen geliyor sanırım.
Günümüzde küresel markaların yemek çeşitlerine karşın Osmanlı Saray Mutfağı'nın temsilcisi asırlık lezzet çınarı Hacı Abdullah Lokantası Ankara ve İstanbul da bulunan şubeleriyle misafirlerini lezzetleriyle buluşturuyor.
1888 yılında işletme ruhsatı bizzat Sultan II. Abdülhamit Han tarafından verilmiş.
Ahilik ve lonca gelenekleriyle hayatını sürdüren müessesede ustadan çırağa devir geleneği devam etmekte. Hacı Abdullah Lokantasının 3. kuşak yöneticisi ise Abdullah Korun.
Makalemin sonunda eklemiş olduğum video da Abdullah Korun Bey'ile yapmış olduğumuz söyleşi ve güne dair tüm anları izleyebilirsiniz.

Hacı Abdullah Lokantası


Osmanlı da Ahiler arasında, sanatın okumakla değil, ahinin yetişmesi için, üstattan öğrenmesi şartı getirilip; yamaklık, çıraklık, kalfalık, ustalık, yiğitbaşılık, ahi babalık ve kethüdalık safhalarından geçmesi şartı vardı.Bu sebebdendirki usta çırak ilişkisiyle tüm bilgiler ve mutfak el lezzetleri aynı ölçüde devam ettirilmesi sağlanıyormuş.
Hacı Abdullah Lokantası yarım asırdır Osmanlı’nın mutfak becerisi ve damak zevkini günümüze kadar taşımayı başardı.Klasik Türk ve Osmanlı tencere yemeklerini, kalitesinden taviz vermeden yıllardır müşterilerine sunuyor.
 Hacı Abdullah Lokantası hünkar beğendi, incik kebabı, elbasan tava, kuzu patlıcanı, iç pilavı, perde pilavı, turşu, komposto ve ayva tatlısı gibi Osmanlı saray mutfağının geleneksel lezzetleriyle
Osmanlı türk mutfağının nadir kalmış örneklerinden biri.Tarihe lezzet kültürüne ışık tutan Hacı Abdullah Lokantası  arşivinde bulunan 10 binin üzerinde olan farklı yemekten her gün değişimli olarak 150 çeşiti itinayla hazırlayıp misafirlerine sunmakta.
Lezzetlerinin sırrı ise Osmalı dan bugüne kadar gelen tecrübe ve değişmez lezzete aracılık eden bakır kazanlarda pişen yemekler.En iyi malzemeler seçilerek mutfağa giren malzemelerin yanında içme suyuyla hazırlanan menülerde kuruluşun en büyük özelliği.

Hacı Abdullah yemeklerinin lezzet sırrı;

* Tüm yemekler eski usül bakır kazanlarda pişiriliyor. Bu kazanlar 2 haftada bir kalaylanıyor.

* Tüm yemekleri içme suyu ile yapıyor. Asla terkoz/çeşme suyu kullanılmıyor.

* Yemeklere kullanılan yağlar Urfa'dan geliyor.

* Yöresel bir çok sabit lezzet bulunuyor.

* Dağ Kekiği / Zahter Denizli'den geliyor, Maş Fasulyesi, Kuru Dolma, Salça ve Baharatlar Gazi Antep yöresinden vb.

* Kompostolar için meyveler; Kayısı Malatya'dan, Şeftali ve Armut Bursa'dan, Sarı kiraz, Erik Ege Bölgesi, Ayva Sakarya'dan getiriliyor...

* Günlük gelen manda sütü ile yoğurtlarını yapıyorlar.

* Günlük olarak zeytinyağlı çeşitleri bulunuyor. Yemeklerde kullanılan zeytinyağı uluslararası ödüle sahip, fiyat olarak da piyasanın %50 üzerinde ücret ödenerek alınıyor.

* Tatlı vitrini sürekli yenileniyor. Samsa, Kadayıf, Muhallebi, Haşhaş Tatlısı olmazsa olmazlar

* Eski Osmanlı Saray Mutfağı yemekleri ile ilgili Osmanlı Arşivini izin alarak incelemek isteniyor. Bir takım girişimleri oldu, izin bekleniyor. 500'e yakın kaybolmuş lezzet ve yemeği tekrar canlandırmak ve halka sunmak istiyorlar.

* Turşu ve kompostolar çok meşhur. Tıpkı eskiden köylerde annelerimizin yaptığı gibi zamanında taze meyveleri alıp kaynatıp kavanozlarda saklanıyor. Bu sayede kışın bile taze meyveyi komposto şeklinde yeme şansı oluyor. Mesela şu sıralar Ege'den parti parti kaliteli enginar topluyor, konserve yapılıyor kış için...

* 130 yıl sonra ilk defa Beyoğlu dışında Zorlu'da açılan Hacı Abdullah Lokanta sının diğer bir şubeside geçen ay Ankara'da faliyete girmiş bulunmakta.

Hacı Abdullah Lokantasının lezzetli yemeklerinin yanında kompostolarıylada isminden çok söz ettirmiştir.Serin suyuyla özenle seçilmiş meyveler sayesinde yemeklerin yanında ikram edilen kompostolar sindirimi rahatlatarak yemeğin yanında tüketilen lezzetli içecekler Osmanlı mutfağınında vazgeçilmezleri arasındaydı.
Kültürel döngünün mutfak kültürümüzü de etkilemesiyle geleneksel Türk lezzetlerinin giderek unutulduğu günümüzde "Hacı Abdullah" unuttuğumuz pek çok lezzeti bizlere hatırlarak; mekanıyla, mutfağıyla, yemeğiyle, hizmetiyle yardımcı olmakta.
Eskiden her yemekte mutlaka komposto ya da hoşaf içilirdi, bu ikilinin Türk mutfağındaki yeri ayrı!
Hacı Abdullah’ta Komposto çeşitleri: Ayva, Sarı Kiraz, Mürdüm Eriği, Şeftali, Armut, Kızılcık ve Kayısı.
120 yıllık Hacı Abdullah Lokantası'nın duvarlarını tam 40 yıllık komposto kavonozları süslüyor. Adeta Komposto Müzesini müesseselerinde misafirlerine sunan işletmede,yemeğinizin yanında mis gibi kompostonuzu içerken, duvarları incelemeyi sakın unutmayın!

Hacı Abdullah Lokantası


Sevgili blogger arkadaşım Şafak ın davetiyle gittiğimiz Hacı Abdullal Lokanta sının Zorlu Center da yeni açılan şubesinde tadımladığımız yemeklerini de sizlerle paylaşmak isterim.Lezzetleriyle hepimizin beğenisini kazanan menümüz de ise;

Hacı Abdullah Lokantası

Kuru domates salatası,Maş fasulyesi salatası,Beğendili Tas kebabı,Elbasan kebabı,Kuzu tandır,İç pilav,Komposto,Osmanlı şerbeti,Etli yaprak sarma,Zeytin yağlı yaprak sarma,Keşkek pilavı,İncir tatlısı,Keşgül tatlısı,Haşhaş tatlısı,Revani,Meyve ve Kuyulu kahveyle lezzet turumuz sonlandı.


Hacı Abdullah Lokantası

Hacı Abdullah Lokantası


Osmanlı Mutfağının lezzet dolu eşşiz mutfağının günümüzde temsilcileri olan Hacı Abdullah Lokantası na bu güzel lezzetlerle bizleri buluşturdukları için ve bu güzel günü organize edip davet eden sevgili arkadaşım Şafak cığıma çok teşekkür ederim.
Sizde bu lezzetleri tatmak o güzel atmosferi yaşamak isterseniz.
İstanbul ve Ankara'da bulunan şubeleri için aşağıdaki web sayfalarından bilgi alabilirsiniz.







Yorumlar

  1. Canım iyi ki geldin ayaklarına sağlık. 100 yılı aşkın suredir ayakta kalan firmalarimizdan Hacı Abdullah Lokantası ve kendi adıma teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. beyoğlu şubesinin lezzeti aklımda bunu da tatmak için sabırsızlanıyorum :*))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkürler ♥